Η ιστορία της LEO Pharma

Όλα ξεκίνησαν το 1908, όταν 2 Δανοί φαρμακοποιοί, οι August Kongsted και Anton Antons αγόρασαν το φαρμακείο LEO στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

Σήμερα, η LEO Pharma είναι πιο δυνατή από ποτέ, με διαρκώς αναπτυσσόμενη παγκόσμια παρουσία, με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό 5.800 εργαζομένων και ασυναγώνιστα φαρμακευτικά προϊόντα στη δερματολογία και τη θρόμβωση.

Η ιστορία της LEO Pharma περιλαμβάνει σκληρή εργασία, αφοσίωση στην έρευνα, εξέλιξη και καινοτόμο δημιουργικότητα. Ακόμα και σήμερα, αυτά τα στοιχεία συνθέτουν το χαρακτήρα της LEO Pharma.


1908
Δύο Δανοί φαρμακοποιοί, ο August Kongsted και ο Anton Petersen, που διεύθυναν στην Κοπεγχάγη φαρμακείο που είχε ως χαρακτηριστικό σήμα τον Λέοντα (LEO Apothecary), ίδρυσαν την φαρμακοβιομηχανία LEO Pharma στο υπόγειο του φαρμακείου τους (Kobenhavns Loveapoteks kemiske Fabrik).Η ιδρυτική ιδέα ήταν η χρήση Δανέζικων πρώτων υλών για παραγωγή προϊόντων με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερότητα και η συνέχεια στις ιδιότητες των προϊόντων ανεξάρτητα από την πατρίδα παραγωγής που προέρχονται.  Το πρώτο προϊόν ήταν το Digisolvin, βασισμένο στην Digitalis Puprurea και αποτέλεσε μια μεγάλη εξαγωγική επιτυχία της Δανίας στον τομέα των φαρμάκων.

1920
Η αρχική επιτυχία έφερε πολλές σειρές προϊόντων και το τμήμα Έρευνας και Εξέλιξης έγινε το σημαντικότερο κομμάτι της LEO Pharma με αποτέλεσμα μια σειρά από επιτυχημένα ορμονικά σκευάσματα να περιέχει και την επαναστατική για την θεραπεία του διαβήτη ινσουλίνη. Για την παραγωγή της ινσουλίνης, η LEO Pharma ίδρυσε το Nordisk Insulin Foundation (NIF) ως ανεξάρτητη επιχείρηση. Αυτή με τη σειρά της αργότερα συγχωνεύθηκε με την Novo (που στην πραγματικότητα ήταν ένας βλαστός του NIF) και δημιούργησε τη Novo-Nordisk.

1926
Η ανάγκη για χώρους οδήγησε στην μεταφορά της LEO Pharma στα περίχωρα της Κοπεγχάγης και την ανέγερση μέσα σε λίγα χρόνια μεγαλύτερων και σύγχρονων εγκαταστάσεων. Ο ένας εκ των ιδρυτών, ο August Kongsted, αφού διεύθυνε τη LEO Pharma για δύο δεκαετίες, απεβίωσε όπως και ο Anton Petersen σε αυτοκινητιστικό ατύχημα το 1920, οπότε η διεύθυνση ήλθε στα χέρια του γαμπρού του Kongsted, του Dr Abildgaard. Στην εποχή του τελευταίου, η έρευνα και η εξέλιξη γνώρισαν εξαιρετική ώθηση.

1943
Η LEO Pharma έγινε η 1η εταιρεία εκτός ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου που παρήγαγε πενικιλίνη.

1947
Η LEO Pharma μετακομίζει στην έως τώρα τοποθεσία της, το Ballerup. Η εξαγωγική διαδικασία αναπτύχθηκε σε εξαιρετικό βαθμό και λαμπροί επιστήμονες έγιναν μέλη της εταιρείας.

1958
Η LEO Pharma A/S γιόρτασε τα 50α της γενέθλια με μια λαμπρή πορεία, και με δυναμικό 1.000 εργαζόμενους υψηλού επιπέδου.

Αυτή τη χρονιά ιδρύεται η LEO Pharma Hellas Ltd. Η LEO Pharma Hellas, ως θυγατρική εταιρεία της LEO Pharma A/S, ακολουθεί από τότε έως σήμερα τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές και τα ίδια ηθικά και επαγγελματικά πρότυπα με την μητρική εταιρεία.

1958-1967
Ιδρύθηκαν εργοστάσια σε Ιρλανδία, Ολλανδία και Γερμανία και θυγατρικές σε Ελλάδα, Γαλλία, Ην. Βασίλειο, Νορβηγία, Σουηδία και Βέλγιο, ενισχύοντας την θέση της LEO Pharma διεθνώς. Με την επιτυχία των αναλόγων της Vitamin D (δελτανοειδών) που άρχισε την δεκαετία του ‘70 και την ήδη ισχυρή θέση της LEO Pharma χάρη στα προϊόντα της Ηπαρίνης (από τη δεκαετία του 30) και τα αντιβιοτικά, η LEO Pharma αναπτύχθηκε σε αγορές, όπως η Ελβετία, Φινλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Αυστρία και Πορτογαλία, ιδρύοντας θυγατρικές και γραφεία σε Κίνα, Ιαπωνία, Λατ. Αμερική, Ωκεανία και Μ.Ανατολή.

1984-1991
Το Ίδρυμα LEO που ιδρύθηκε το 1984, προσέφερε στη LEO Pharma μια σταθερή βάση για να φέρει στην αγορά φάρμακα με πραγματικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Όταν ο Dr. Knud Abildgaard απεβίωσε, το 1986, το Ίδρυμα LEO πήρε τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας. Η LEO Pharma απασχολούσε τότε 2,500 υπαλλήλους.

Το 1991, η LEO Pharma παρουσίασε στην αγορά δύο προϊόντα, τα οποία έγιναν τα πλέον φημισμένα προϊόντα της εταιρείας: το Dovonex® και το innohep®

1998
Αυτή η χρονιά ορόσημο, βρήκε τη LEO Pharma με πάνω από 3.500 εργαζόμενους με εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα, με κορωνίδα όλων τα εγκαίνια ενός νέου κτιρίου, πραγματικού έργου τέχνης, 14.500 τ.μ., όπου στεγάσθηκαν όλοι οι ερευνητές επιστήμονες του τμήματος Έρευνας και Εξέλιξης. Το τελευταίο υποδηλώνει την προσήλωση της LEO έως και σήμερα στις αρχές της υπευθυνότητας, της σταθερότητας και της ανεξαρτησίας, που εξασφαλίζεται μόνο με μια ισχυρή και αυτόνομη γραμμή ανακάλυψης έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων.

2001-2009
Το 2001, η LEO Pharma παρουσίασε στην αγορά ένα προϊόν, ακρογωνιαίο λίθο στην αγωγή της ψωρίασης  το Dovobet®.
Η Συνομοσπονδία των Δανέζικων Βιομηχανιών επέλεξε αυτό το προϊόν της LEO Pharma για το Βραβείο Καλύτερου Προϊόντος το 2003. Τα προϊόντα της LEO συνεχίζουν να κερδίζουν Βραβεία – πρόσφατα στην Ισπανία και τη Γερμανία το 2009.
Εορτάζοντας την εκατονταετηρίδα της το 2008, η LEO Pharma έχει γίνει μια πραγματικά Παγκοσμίου Επιπέδου εταιρεία με θυγατρικές σε 26 χώρες. Τα προϊόντα της LEO Pharma πωλούνται πλέον σε περισσότερες από 90 χώρες και η LEO Pharma εορτάζει τα γενέθλια της με ρεκόρ εισπράξεων. Τα εργοστάσια στην Ιρλανδία και τη Δανία που φιλοξενούσαν την παραγωγή πενικιλίνης από το 1945 σταματούν τις εργασίες τους , σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής στην ιστορία της LEO Pharma και της Δανέζικης φαρμακευτικής βιομηχανίας. Η LEO Pharma ξεκινάει για νέες προκλήσεις με την παρουσίαση μιας φιλόδοξης στρατηγικής ανάπτυξης το 2009.

2009-σήμερα
LEO Pharma - ανεξάρτητη, ανταγωνιστική και αναπτυσσόμενη
Το 2009, η LEO Pharma παρουσίασε μία νέα αναπτυξιακή στρατηγική 'Going for Gold - step by step'  (Πηγαίνοντας για το Χρυσό – βήμα με βήμα) φιλοδοξώντας για την ανάπτυξη στης εταιρείας. Τα κριτήρια για την επιτυχία είναι να διατηρήσει η LEO Pharma την ανεξαρτησία της, να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα σε ότι πράττει και να επιμεληθεί της ανάπτυξης και επέκτασης της οργάνωσης της.
Παρά το γεγονός ότι το 2008 ήταν χρονιά ρεκόρ, αφενός μιας και ποτέ δε χαρακτήριζε τη LEO Pharma η επανάπαυση στις δάφνες της και αφετέρου η αναγνώριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία στο χώρο της υγείας γενικά, η LEO Pharma θα συνεχίσει την πορεία εμπρός. Αυτό απαιτεί συνεχή οικονομική ανεξαρτησία, ανταγωνιστικά και πρωτοπόρα φάρμακα και ισχυρή γραμμή έρευνας και εξέλιξης. Απαιτεί επίσης αυξημένη παρουσία σε παγκόσμιο επίπεδο και διψήφιο ποσοστό αύξησης στις πωλήσεις. Πάνω από όλα απαιτεί σωστούς ανθρώπους που μοιράζονται κοινό όραμα, αποστολή και αξίες.
Ιστορικά, η LEO Pharma οφείλει την επιτυχία της τα τελευταία 100 χρόνια στους ανθρώπους της με δυνατό πάθος για καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, ακεραιότητα και προσαρμοστικότητα -στους ανθρώπους της LEO Pharma με τη θέληση να επεκταθούν και την ικανότητα να εδραιωθούν. Με την  'Going for Gold - step by step' στρατηγική η LEO Pharma έχει σηκώσει πανιά –αν όχι για τα επόμενα 100 χρόνια– τουλάχιστον για τα χρόνια που έρχονται.