Λοιμώξεις δέρματος

Οι κοινές δερματικές λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια ή μύκητες και πυροδοτούν δερματικές φλεγμονές όπως δερματίτιδα, έκζεμα και ψωρίαση. Επιπλέον, η μεγάλη αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, από παθογόνα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια και ειδικότερα στελεχών του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου ανθεκτικού στη μεθικυλλίνη (MRSA) και στελεχών εντερόκοκκου (VRE) ανθεκτικού στη βανκομυκίνη, προκαλούν σημαντικά προβλήματα στους γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας και επομένως και στους ασθενείς τους.
 
Επιπλέον, ανοσοκατασταλτικά που αφορούν στην αγωγή του AIDS και στη μεταμόσχευση οργάνων, καταστούν τους ασθενείς ευάλωτους στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Οι μυκητιάσεις σε αυτούς τους ασθενείς είναι ιδιαίτερα σοβαρές, εξαπλώνονται γρήγορα και είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν. Ορισμένες μυκητιάσεις δε, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στα αντιμυκητιασικά φάρμακα.

Αντιμετωπίζοντας τις λοιμώξεις δέρματος

Ανάλογα με τον παράγοντα πρόκλησης της λοίμωξης, πολλές περιπτώσεις εντοπισμένες και επιφανειακές, αντιδρούν καλά στα τοπικά αντιβιοτικά.

Σε σοβαρά περιστατικά απαιτείται συστηματική αντιβιοτική αγωγή με ένα ή περισσότερα φάρμακα. Για να αποφύγουμε την ανάπτυξη ανθεκτικότητας, η συστηματική αγωγή πρέπει να βασίζεται σε αντιβιόγραμμα.